2020. 05. 22. | Frissítve: 2020. 05. 23. 06:40

A mezőgazdaságban is egyre fontosabbá válnak a fenntartható technológiák, azok felhasználása. Ezek alkalmazására az őszi búza növényvédelmében is van lehetőség.

 

Flavo Plant az egészséges őszi búzáért

Bizonyítottan kiváló hatás a toxintartalom csökkentésében

2019-ben országszerte komoly problémát okozott a fuzárium és a gabonafélék toxinterheltsége. A szűk vetésforgó (2019-ben a szántóterület 58%-án termeltünk gabonaféléket) és a gombafertőzéseknek kedvező időjárás miatt a tavalyihoz hasonló problémás évjáratok gyakoribb előfordulásától kell tartani. Ugyanakkor a hatóanyag-kivonások miatt az olcsóbb, de jó biológiai hatékonyságú készítmények kiesnek/kiestek a termelők kezéből.

Az elmúlt évben őszi búzában országos kiterjedtséggel elvégzett DON-toxin-mérések eredménye a Flavo Plantot használó üzemeknél átlagosan 395 ppb volt. Szélső értékként 600 ppb-t mértünk, ami az élelmezési határérték (1250 ppb) felét sem érte el.

Miben nyújt segítséget és hogyan célszerű a technológiába építeni a Flavo Plantot? Vetéseink kondicionálását már a tavaszi gyomirtással célszerű elkezdenünk. A megfelelő téli lehűlés hiánya miatt a különböző levélbetegségek korábban jelentkezhetnek. Különösen igaz ez kedvezőtlen elővetemény, továbbá szakszerűtlen tápanyag-gazdálkodási gyakorlat esetén.

Kora tavaszi védelem

Korai lisztharmat-, sárgarozsda-, helmintospórium-, fuzáriumtünetek jelentkezése előtt a Flavo Plant 0,6–1 l/ha dózisával megfelelő védelmet biztosíthatunk a fertőzésekkel szemben. A jobb kondicionáló hatás érdekében érdemes a Flavo Plantot kombinálni réz-, kén- és foszfortartalmú lombtrágyákkal vagy tribázikus réz-szulfát tartalmú készítményekkel. A kijuttatáskor figyeljünk oda a fedettségre! Ne essünk abba a hibába, hogy a kis lombfelület miatt igen alacsony lémennyiséget választunk! Ezzel a kezeléssel a stresszben lévő vetéseket átsegíthetjük a kritikus ponton. Megfelelő szintű állományhigiénia kialakításával a későbbi fertőzések kockázata érdemben csökkenthető.

Szárba indulástól a zászlós levél kiterüléséig

Különösen akkor, ha az első kezelést ebben a fenológiai időszakban végezzük, nem elégséges a kontakt hatóanyagok alkalmazása az intenzív növekedés miatt. Ugyanakkor az ilyenkor 0,6–1 l/ha dózisban kijuttatott Flavo Plant kiváló tartamhatásának köszönhetően hosszan tartó védelmet nyújt az alsó leveleknek. Kombinációban alkalmazva a jó viaszoldó képességének köszönhetően fokozza a partnerkészítmények hatékonyságát.

A Flavo Plant kiváló tartamhatásának köszönhetően hosszan tartó
védelmet nyújt az alsó leveleknek.

A Flavo Plant egyszeri, a virágzás kritikus időszakát megelőző kijuttatásával 2019-ben
számos helyen a kémiai kontrollt fölülmúló eredményeket értünk el toxinterheltség tekintetében.

A lombon keresztül történő növénytáplálás hatékonyságát a Flavo Plant
természetes komplexképző hatásának köszönhetően érdemben javítja.

 

Kalászhányást követően

A kifejlett növényzet védelmében ismét megfelelő hatékonysággal használható a Flavo Plant. A fuzárium elleni védekezést virágzás kezdetéig 1 l/ha dózisban kell elvégezni. Természetesen a fuzáriumfertőzés szempontjából kitett, kalászhányástól viaszérésig tartó körülbelül 5 hetes időszakot lefedő védelmet egy kezelés nem ad. Ugyanakkor a Flavo Plant egyszeri, a virágzás kritikus időszakát megelőző kijuttatásával 2019-ben számos helyen a kémiai kontrollt fölülmúló eredményeket értünk el toxinterheltség tekintetében. Amennyiben az időjárás, kedvezőtlen elővetemény, stb. miatt a szemfejlődés kezdeti időszakában jelentkezik a fertőzés kockázata, szinte egyedülálló megoldásként használhatjuk. Az ilyen esetben elvégzett kezeléssel egyszerre védjük a búzát a másodlagos fuzárium, illetve az elmúlt években június első felében jelentkező vörösrozsda-fertőzésekkel szemben. Mindezt anélkül, hogy trükköznünk kellene az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartásával. A Flavo Plant ugyanis várakozási idő be­tartása nélkül használható.

A kalászvédelmi kezelés(ek)nél is hang­súlyos szempont legyen a megfelelő fedettség kialakítása! Normál körülmények között legalább 250 l/ha lével dolgozzunk. A virágzás és a szemfejlődés időszaka energiaigényes fenofázis. Segítsük a növényeket foszfor-, réz- és mangántartal­mú lombtrágyával. Az alkalmazásuk a növényegészségügyi hozadék mellett beltartalom tekintetében is sokszorosan megtérül. A lombon keresztül történő növénytáplálás hatékonyságát a Flavo Plant természetes komplex­képző hatásának köszönhetően érdemben javítja. Kombinációban az alsó dózisok alkalmazása is elégséges.

Az elmúlt évek tapasztalatai már bizonyították a Flavo Plant hatékonyságát. A komplex élettani hatás egy tartós gombaölő képességgel társul, biztosítva ezzel gabonáink megfelelő vé­delmét. Építsen fenntartható technológiát, tervezzen hosszú távra!

 

Dankó Róbert okl. növényvédelmi agrármérnök, robert@arravis.hu, +36302287435
Gombos Gergely kertészmérnök, gergo@arravis.hu, +36307855276
Szőke Tamás okl. agrármérnök, tamas@arravis.hu, +36309449552

 

Gombos Gergely, Szőke Tamás


Cimkék: