NapiKép 2019.09.19. NapiKép

Végül mégiscsak kukoricamolyos (Ostrinia nubilalis) lett ez az évjárat, bár a kezdetekben lassan lendült be a kártevő. Környékünkön a betakarítás előtti kukoricákban is sok kártételre utaló jelet találunk, például lárvákat a cső alatti csökevényes szárrészben. 

A kukoricamolyról bővebben ITT


NapiKép 2019.09.18. NapiKép

Nyári gyökérrothadás (Macrophomina phaseolina) tünete cukorrépában. A megbetegedés rendkívül nagy mennyiségi és minőségi kárt tud okozni, így egyes körzetekben akár meg is kérdőjelezheti a cukorrépatermesztést. Az idén, a tavalyi évi nagyon erős fertőzéséhez képest mintha kevésbé lenne jelen az állományokban. 


NapiKép 2019.09.17. NapiKép

Szinte megfeleződött az Alföldön elvetett repce területe, de abból sem túl sok kelt még ki. Viszont ami kikelt, azon máris megjelentek az első rovarkártevők. Ha ismét száraz és meleg őszünk lesz, megint baj lesz ezekkel a területekkel. A tőállomány gyenge lesz, a rovarkártétel viszont erős.


NapiKép 2019.09.16. NapiKép

Seregélyek által károsított csővég, ami a sérüléseken keresztül gombabetegséggel fertőződött. A penészgyep színe alapján nem fuzáriumról, hanem inkább Aspergillus-ról lehet szó, amely szintén toxintermelő gombafaj.


NapiKép 2019.09.15. NapiKép

Arankafolt cukorrépában. Innen sem tömeg, sem elfogadható cukortartalom sem várható.


NapiKép 2019.09.14. NapiKép

A késői csemegekukorica szakaszokat nagyon nehéz megvédeni a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kártételétől, mert az a nyárutóra magas egyedszámot érhet el, és ráadásul ilyenkorra már a tápnövények köre is szűkül. Azon a területen is, ahol a felvétel készült, közel 100%-os a csövek fertőzöttsége.


NapiKép 2019.09.13. NapiKép

Napraforgórozsda (Puccinia helianthi) fekete telepei az áttelelő teleutospórákkal. A kórokozó ezeken a fertőzött növényi részeken telel át, a következő évi fertőzés ezekről fog elindulni.