NapiKép 2020.11.21. NapiKép

Az őszi árpákban sok helyen találhatjuk meg az árpa hálózatos levélfoltosságának (Pyrenophora teres) tüneteit a leveleken. A csapadékos, kissé hűvös őszi időjárás kedvezett a kórokozó terjedésének. 


NapiKép 2020.11.20. NapiKép

Hibridbúzában végzett őszi gyomirtás hatástünetei a gyomnövényeken.


NapiKép 2020.11.19. NapiKép

Erős egyszikű és kétszikű gyomfertőzés tritikáléban. Sajnos jellegzetes kép az idei őszi időszakban, ha nem is ilyen mértékben, de sokfelé erős gyomnyomás tapasztalható. A T1 és T2 életformába tartozó gyomnövények csírázásának jelenleg is kedveznek az időjárási és csapadékviszonyok, így egyedszámuk további növekedése várható.


NapiKép 2020.11.18. NapiKép

A novemberben még betakarítatlan napraforgótáblákon szinte mindenhol nagy, áttelelő madarakból álló csapatokat találunk, amelyek bizony jelentős mennyiségű kaszatot képesek elfogyasztani. 


NapiKép 2020.11.17. NapiKép

Acatfolt (Cirsium arvense) egy őszi árpa vetésben. A területeket járva máris látszik, hol lesz szükség a tavasszal olyan gyomirtási technológiára, amely kellően hatékony a mezei acattal szemben is.


NapiKép 2020.11.16. NapiKép

Nagy egyedszámú tyúkhúr (Stellaria media) az őszi búzában. Nagy tömegben jelentős konkurenciát jelent a gyomnövény a búza számára a vízért és tápanyagokért folytatott versengésben. Erős fertőzése esetén nem hagyható el az őszi gyomirtás az érintett területeken.


NapiKép 2020.11.15. NapiKép

Mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele miatt foltokban ritkuló őszi búza. Védekezés híján ezen a területen tavaszra jelentős kártétel alakulhat ki.