NapiKép 2020.09.24. NapiKép

Nem túl sok még zöldellő napraforgótáblával lehet már találkozni, de vannak olyan kései vetések, amiken szépen feljöttek a tenyészidőszak végének betegségei. Így a napraforgórozsda (Puccinia helianthi) is, aminek a tüneteit láthatjuk a leveleken és levélnyeleken.


NapiKép 2020.09.23. NapiKép

A cukorrépa-állományokban sajnos sok helyen találkozhatunk a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola) miatt leszáradó levélzettel, új leveleket nevelő, "újraindult" növényekkel. Ez nem sok jót jelent a betakarított termés cukortartalma szempontjából, ugyanis ez a jelenség csökkenti a répatest cukortartalmát.


NapiKép 2020.09.22. NapiKép

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kártétele a paradicsombogyón.

A kártételről, az ipari paradicsom betakarítása után tapasztaltakról további felvételek ITT


NapiKép 2020.09.21. NapiKép

A zöldítésekben óriási tömegben találhatók meg a repcekártevők, így a képen látható repcedarázs (Athalia rosae) álhernyói is. Ezért a zöldítések a kelő, fejlődő repcék esetén kifejezetten veszélyes szomszédságnak tekinthetők. A szemlézésekkor mindenképpen ez ilyen táblaszomszédság felől kell megkezdeni az állományok ellenőrzését.


NapiKép 2020.09.20. NapiKép

Rendkívül erőteljes gabona-árvakelés repcevetésben. Ezen az öntözött területen egyszerre keltek ki a kalászos és a repcenövények. Hatékony gyomirtás nélkül a repce fejlődése kárt szenved, gyenge kondíciójú állomány mehet a télbe, ami növeli a kifagyás kockázatát.


NapiKép 2020.09.19. NapiKép

Természetes ellenségeik által parazitált levéltetvek múmiái a napraforgó pikkelylevelein.

Még több kép ITT, a "Mindeközben ..." rovat mai anyagában található


NapiKép 2020.09.18. NapiKép

Repcedarázs (Athalia rosae) kifejlett egyede a fiatal repcenövényen. A kép az Alföldön készült, ahol sajnos a repcevetések jelentős hányada rendkívül rossz állapotban van. A csapadékhiány miatt már a repce számára megfelelő magágyat sem lehetett elkészíteni, de a vetés óta lehullott kevés csapadék miatt a kelés is rendkívül rossz. Azon a kevés növényen, ami viszont kikelt, a kártevők széles skálája megtalálható már.

A kártevőkről további képek ITT