NapiKép 2022.09.25. NapiKép

Fuzáriumos csőfertőzés sajátos tünetei a kukoricaszemeken.


NapiKép 2022.09.24. NapiKép

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója egy kései vetésű, így még érőfélben lévő napraforgó tányérjának pikkelylevele alatt.


NapiKép 2022.09.23. NapiKép

Az elmúlt napok csapadékosabbá váló időjárásának köszönhetően megkezdődött az elsőként vetett búzatáblák kelése. Egyúttal az olyan  vírusvektor szervezetek betelepedése is megkezdődött, mint amilyenek a levéltetvek.


NapiKép 2022.09.22. NapiKép

Elágazó napraforgószár, a korai nyúlkár következménye.


NapiKép 2022.09.21. NapiKép

Pentozánhatás miatt kialakult, nitrogénhiányt mutató tünetek az árvakelésű gabonán. A szalmarendek helyén talajba kerülő nagy mennyiségű szármaradvány lebontását végző baktériumok a folyamat elején történő nagyfokú felszaporodása elvonhatja a növények elől a nitrogént, amely miatt hiánytünetek alakulnak ki, sárgulás, valamint a levélelhalás.


NapiKép 2022.09.20. NapiKép

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a néhány leveles repcenövényen. Bár nem tipikus repcekártevőről beszélünk, egyes táblákon akár jelentős egyedszámban is megjelenhetnek és károsíthatnak a kártevő lárvái.


NapiKép 2022.09.19. NapiKép

Tömegesen megjelenő selyemmályva (Abutilon theophrasti) egy cukorrépatábla forgóján. Ez a nehezen irtható gyomnövény e növénykultúrán kívül az ország egyes részein a napraforgó- és kukoricaállományokban is komoly mértékben gyomosíthat.