NapiKép 2023.01.29. NapiKép

Nem szokványos látvány tél közepén a tömegesen virágzó pásztortáska. Ez is a szokatlanul enyhe tél hozadéka, mint ahogy számos más dolog, ami a szántóföldeken jelenleg is zajlik.


NapiKép 2023.01.28. NapiKép

Árpa törperozsda (Puccinia hordei) tünetei az őszi árpa lombozatán.


NapiKép 2023.01.21. NapiKép

Kellemetlen januári meglepetés, vörösrozsda (Puccinia recondita) tünete a búzalevélen. Egyelőre sok tünetes levelet nem lehet ugyan találni, sőt a terjedésére sem kell ilyen körülmények között számítani, de mindenképpen figyelmeztető jelként kell kezelni a tünetek megjelenését. 


NapiKép 2023.01.18. NapiKép

Szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) első tüneteinek egyike egy búzalevél csúcsán. A kórokozó tüneteinek megjelenése várható volt, a jelenlegi nem túl hideg, ám nedves, párás körülmények ezt nagyban segítik. Megjelenését követően fertőzésének további alakulását érdemes figyelemmel kísérni, mert jelentős kártételi potenciál rejlik e gombabetegségben.


NapiKép 2023.01.15. NapiKép

"Pockozó", azaz mezei pockokra vadászó nagy kócsagok és egy szürke gém egy tavalyi, be nem művelt árpatarlón.


NapiKép 2023.01.14. NapiKép

Fómás levélfoltoság kiterjedt tünete a repcelevélen.


NapiKép 2023.01.10. NapiKép

Az árpatáblákat járva sok helyen tapasztalhatjuk, hogy a növényeken tömegesen jelentek meg egyes gombabetegségek tünetei. A legtöbbször a gabonalisztharmat szürke "pamacsaival", a fertőzése következtében máris elhalt levelekkel, a hálózatos levélfoltosság jellegzetes "vonalas" tüneteivel, a barna levélfoltosság határozott barna foltjaival, valamint az árpa törperozsda apró, vöröses-narancsos foltjaival találkozhatunk. A gyakran nedves levélfelület, a tavaszias hőmérsékleti értékek kedveznek ezeknek a kórokozóknak, így terjedésükre lehet számítani. Ha a tél a továbbiakban is "télmentesen" alakul, szükség lehet kitavaszodáskor egy korai gombaölőszeres kezelésre.