NapiKép 2019.07.21. NapiKép

"Pocokszüret"! Nagy kócsagok a búzatarlón.


NapiKép 2019.07.20. NapiKép

A lombrágó hernyók a cukorrépában a teljes vegetációs időszak alatt gondot okozhatnak. Kártételük a kisebb, foltokban jelentkező lombrágástól akár a tarrágásig is terjedhet. Amennyiben négyzetméterenként 3 darabnál többet találunk, a védekezés indokolttá válik. 


NapiKép 2019.07.19. NapiKép

Cirokvörösödés tünete silórcirkon. A tünetegyüttes kialakulásában több növényi vírus (ezek közül a kukorica csíkos mozaik vírus a legjelentősebb) jelenléte, valamint egyes időjárási körülmények (lehűlés) együttes hatása játszanak szerepet. A vírusok terjedése a levéltetvek táplálkozásához kapcsolódik, így "levéltetves" évjáratokban megnőhet az érintett növények száma. 


NapiKép 2019.07.18. NapiKép

Szójaperonoszpóra (Peronospora manshurica) levéltünetei. Pillanatnyilag inkább még csak az alsó-középső levélemeleteken találtuk meg a kórokozót, a további időjárási körülményektől függ majd, hogy a lombozat mekkora hányadát éri majd a fertőzése.


NapiKép 2019.07.17. NapiKép

Fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) - aszkospórák által okozott - szekunder fertőzésének tünetei a napraforgószáron. Ez a fertőzés általában a leveleken, levélnyeleken keresztül történik, a legtöbb esetben a szárközépi részen. Amennyiben a fertőzés szárölelővé válik, a megbetegített rész feletti növényi részek elhalnak, aminek jelei már a felvételen is látszanak. A beteg szárrészt megvágva már megtalálhatjuk a fekete szkleróciumokat, a kórokozó kitartó képleteit is. 

A kórokozóról bővebben ITT írtunk


NapiKép 2019.07.16. NapiKép

A történet vége, avagy atkakártétel (Kétfoltos takácsatka=Tetranychus urticae)  miatt sárguló, pusztuló kukoricalevél. Egyúttal sorozatunk utolsó anyaga is ez, ahol a szántóföldi kapás növényeken idén tapasztalt nagyfokú atkakártétel tüneteit mutattuk be. 

A kártevő által okozott tünetekről még több fotó ITT

A kártevőről részletesebben ITT írtunk


NapiKép 2019.07.15. NapiKép

"Atkás" év van, egyre nagyobb gondot okoz a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) a szántóföldi növényeken is! Napraforgón ritkán jelentkezik számottevő kártétellel, de az idei évben ez is megtörtént. Egyes helyeken már a legfelső leveleken is megjelent, sárguló, száradó foltokat okozva kártételével. Nagy kérdés, hogy a hűvösebb és párásabb időjárási körülmények megállítják-e ezt a nagyfokú felszaporodást, ezeket ugyanis a takácsatka nem kedveli.

A kártételről további képek ITT, a "Mindeközben ..." rovat anyagában találhatók