NapiKép 2020.07.07. NapiKép

Szipolykártétel, megrágott szem a kalászban. A kártevő általában a széles szipoly (Anisoplia lata), amely egyrészt "kitúrja" a magokat a kalászból, másrészt rágásával közvetlenül károsítja azokat, illetve utat nyit egyes gombafertőzéseknek.

A kártételről, a sérült magokról további képek ITT


NapiKép 2020.07.06. NapiKép

Vajon milyen kártevőket találhatunk ebben, a kukoricamoly lárvája által készített járatban? A válaszért katt IDE.


NapiKép 2020.07.05. NapiKép

Bár már júliust írunk, a talajlakó kártevők kártételével még mindig találkozhatunk a kukoricavetésekben. Ebben az esetben egy cserebogárpajor és kártétele látható a felvételen.


NapiKép 2020.07.04. NapiKép

Mocskospajor kártétel kukoricanövényen. Még most is lehet találkozni a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvájának kártételével, ebben az esetben egy rövid tenyészidejű csemegekukoricában találtuk meg a kártételét.

Még több a kártevőről és a kártételről ITT


NapiKép 2020.07.03. NapiKép

A napraforgókban egyszerre találkozhatunk már a mezeipoloskákkal és kártételükkel. A képen a változó mezeipoloska (Lygus pratensis) egy egyede látható.

További képek a károsító fajokról és kártételükről ITT


NapiKép 2020.07.02. NapiKép

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) kifejlett -kissé viseltes- egyede napraforgólevélen, amin gyomirtó hatóanyag okozta fitotoxicitás nyomai is láthatók. 


NapiKép 2020.07.01. NapiKép

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) kártételének nyomai a kukoricalevél főerén. A felhalmozódott rágcsálék és ürülék elárulja a lárva jelenlétét, a levéleret szétvágva többnyire meg is fogjuk ott találni.

Még több kép a "Mindeközben ..." rovat mai anyagában látható


Hirdetés