NapiKép 2020.03.28. NapiKép

Nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) egy példánya a sárga fogólapon.


NapiKép 2020.03.27. NapiKép

Vörösrozsda, vagy más néven levélrozsda tünetei (Puccinia recondita) tünetei. Nagyon korán megtalálhatók már a kórokozó tünetei az őszi búzákban, ami mindenképpen kiemelten fontossá teszi a korai, rozsdák ellen kellően hatékony védekezés elvégzését.

A vörösrozsdáról bővebben

A kórokozó tüneteiről közelebbi felvételek a "Mindeközben ..." rovat anyagában


NapiKép 2020.03.26. NapiKép

Nő a gabonákban a vetésfehérítő bogarak (vörösnyakú árpabogár = Olulema melanopus) száma. Amint az idő tartósan melegebbre fordul, számuk várhatóan tovább növekszik majd. 

További információk a kártevőről ITT

 


NapiKép 2020.03.25. NapiKép

Erős gabonalisztharmat-fertőzés (Blumeria graminis) őszi búzán. Nagyon sok állományban található meg a kórokozó, helyenként kifejezetten erős fertőzési szinten. Mivel a levélbetegségek, és helyenként vörös- és sárgarozsda tünetei is megtalálhatók, érdemes egy korai gombaölőszeres kezelében gondolkodni.

További információk a kórokozóról ITT olvashatók


NapiKép 2020.03.21. NapiKép

Nagy repceormányosok (Ceutorhynchus napi) a fejlődő repcén.

 


NapiKép 2020.03.20. NapiKép

Az első repcefénybogarak (Meligethes aeneus), amelyek előjöttek ebben a meleg időben.

 


NapiKép 2020.03.19. NapiKép

Az őszi búza állományokban már mutatkoznak a vírusfertőzés tünetei. A növények fertőződése még az őszi időszakban, a levéltevek és/vagy kabócák által fertőzött állományokban történhetett meg. Különösen veszélyeztetettek a korai vetésű hibridek, a felvétel is egy ilyen állományban készült. A tünetek alapján a kórokozók vagy az árpa sárga törpülés vírus (BYDV), vagy a búza törpülés vírusa (WDV) lehet. Ezek pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges, pusztán a tünetek alapján nem tudjuk megkülönböztetni őket.