A kis káposztalégy (Delia radicum) a repce egyre növekvő jelentőségő őszi kártevője. Lárvái (nyüvei) a repce gyökérzetét károsítva gyengítik a növényt, amely így nem tud kellően megerősödni, ezért egy komolyabb lehűlést hozó téli időszakban akár ki is fagyhat. A kártételre utalhatnak az állományban megjelenő, foltokban elszíneződött, antociános növények. A tünetekről és a kártevőről további képek találhatók a "Bővebben " gombra kattintva.

 


Bizonyos körülmények között a kelőfélben lévő őszi kalászos növények első és második levelen sárgás, vöröses elszíneződés tapasztalható. Ezek egy élettani jelenség tünetei, a "colour banding"-é. További részletek a tünetek kialakulásának okairól, annak következményeiről a "Bővebben" gomb megnyomása után láthatók. 

 


Rendszeres probléma az állami fenntartású közutak, vasútvonalak stb. mentén felszaporodó mezei pockok (Microtus arvalis) kártétele a mezőgazdaságilag művelt területeken. A "Bővebben" gombra kattintva egy ilyen kártételről láthatók felvételek.

 


A güzüegerek (Mus spicilegus) időnként akár jelentősebb kártételt is okozhatnak. A "Bővebben" gomb megnyomása után a szemescirokban kialakult kártételéről készült képek láthatók. A csapadékos időjárási körülmények között a güzühordás belsejében felhalmozott magok összepenészedtek, jelentős részük csírázásnak indult.

 


Terjedőben lévő évelő gyomnövény az amerikai alkörmös (Phytolacca americana), vagy más néven amerikai karmazsinbogyó. Rendkívül agresszív gyomnövényről van szó, amely nagyon komoly zöldtömeget képes fejleszteni. Magjai akár évztizedekig is életképesek maradnak a talajban, és amikor csírázási pozícióba jutva kikelnek, nagyon hamar erőteljes gyökértestet képeznek, amellyel jelentős konkurenciát jelentenek a környező növények számára. A tő a bolygatást, a szántásos talajművelést nem tűri, ellenben a forgatás nélküli talajműveléshez képes alkalmazkodni, így a jövőben a növény terjedésével kell számolni a szántóföldi növénytermesztésben is. A növényről még több kép látható a "Bővebben" gombra kattintva.

 


Érdekes levéltüneteket figyeltünk meg egy kelőfélben lévő őszi búza táblán. A növényeken élénk színű foltok láthatók, amelyek tünetek az állomány kb. 5%-kát érintik. Eddig két alkalommal kerestük fel a területet, október 20-án és október 29-én, az ekkor készült fotók a "Bővebben" gombra kattintva láthatók. Az elszíneződés okait egyelőre még keressük, de ha tudnátok netán, írjátok meg nekünk az agrarunio.karkep@gmail.com címre. Köszönjük!

 


Valóban nem gyakori látvány a kukorica árvakelés a repceállományban. A területen maradt nagy mennyiségű kukoricamag nemcsak olyan problémát okoz, hogy megcsírázva és kikelve "gyomkonkurenciát" jelent a repcenövények számára, hanem nagyszámú mezei pocok betelepülését is kiválthatja. Azok viszont előszeretettel fogyasztják a repcét, így komoly kárt okozhatnak az állományban. Erről további képek láthatók a "Bővebben" gombra kattintva.