Javában tart a szamóca szezon, lépten-nyomon találkozni lehet árusokkal, akik a szebbnél-szebb portékájukkal kínálnak bennünket

 

. Mi a hazaira esküszünk és fogyasztjuk, amelyet mindenféle növényvédelmi beavatkozás nélkül próbálunk előállítani. Az időjárás nem könnyíti meg a helyzetünket, hiszen a tavasz a múlthétig elég hűvös és csapadékos volt, ami kedvez a betegségeknek. Így nem is csoda, hogy megjelent a szürkepenészes rothadás, más néven botritisz, amely szedés közben tud meglepetést okozni, amikor a látszólag szép, érett termés szétmállik a kezemben. Nem túl gusztusos, és nyilván fogyaszthatatlanná változtatja az amúgy finomnak tűnő szamócát. A botritisz viszonylag sokféle növényen megjelenhet a kertünkben, mint a paradicsomon, szőlőn, bogyósokat stb. A szamócát megtámadva a termésen fakó foltokat eredményez, amelyen sűrűn növő szürke gyepként formálódik meg. A szár barnulni kezd, a rajta lévő virágok elpusztulnak, és az érőfélben lévő gyümölcsök tönkre mennek. Mivel a botritisz a talajból fertőz, ezért ha egyszer fellép, akkor számíthatunk a további években is a fertőzésre csapadéktól függően. A sebzéseken keresztül fertőz, amelyet a lótetű „szorgoskodásának” köszönhetően meg is kap, majd később az érett gyümölcsöt sebzés nélkül is meg tudja támadni.

Mit tehetünk a fertőzés megelőzése érdekében?

Tartsuk gyommentesen az állományt, mert a párás, dunsztos környezet elősegíti a fertőzést. Korábbi cikkemben a talajtakarásról írtam, amely szintén jó megoldás lehet a botritisz ellen. Az indákat távolítsuk el, és ha mégis szeretnénk kémiai növényvédelemhez nyúlni, akkor azoxistrobin, ciprodinil, réztartalmú szerekkel megtehetjük.

 

 

De, hogy pozitívan zárjam a cikket, megmutatom az olvasóknak az idei termésünket, amely nem a piacos kinézetéről híres, de nagyon finom.


Cimkék: