Az országszerte nagy károkat okozó februári szélvihar nem kímélte a szántóföldi növényeket sem. A képeken a viharos szél által felkapott, majd a növényekre lerakott, azzal letakart repcenövények láthatók.

 


Az őszi kalászosokban a Dél-Alföldön erős fagykáros tünetek alakultak ki a közelmúltban megtapasztalt erőteljes lehűlés következtében. A látványos barnulás ellenére szerencsére nagyobb baj nem történt, kizárólag a levélvégek szenvedtek károsodást. Azokon a mélyebb fekvésű foltokon, ahol a lehűlést megelőzően lehullott nagyobb mennyiségű csapadék következtében vízállások alakultak ki, nem voltak tapasztalhatók a tünetek. Hogy szerintünk ez miért történ így, elolvasható a "Bővebben" gombra kattintva.

 


Az őszi búza mellett az elmúlt napok erős lehűlése nem kímélte az őszi árpákat sem, erőteljes fagyásos tünetek alakultak ki állományaikban. Egyes területeken ez érintett a barna levélfoltossággal (Bipolaris sorokiniana) által fertőzött leveleket is, amelyekről további képek a "Bővebben" gombra kattintva tekinthetők meg.

 


Az elmúlt időszak erős, hótakaró nélküli lehűlései jelentős levélelfagyást okoztak az őszibúza-állományokban. A "Bővebben" gombra kattintva erről további felvételek tekinthetők meg.

 


A kis káposztalégy (Delia radicum) ősszel történt károsításának nyomai még most is megtalálhatók a repcetáblákon. A növekedésükben elmaradó, gyengén fejlett, liluló levélzetű növények jelzik a lárvák gyökérkártételét. Az ilyen növényeket felhúzva érdekes jelenséget figyelhetünk meg, amelyről további felvételeket a "Bővebben" gomb megnyomása után lehet megtekinteni.

 


A repce fómás megbetegedésének (Phoma lingam) tüneteit már az őszi repceállományokban is megtaláljuk. Azok döntően ebben az őszi időszakban fertőződnek meg. Bár a levélen található tünetek különösebb problémát ilyenkor nem okoznak (azokat többnyire a repce élettani okok miatt amúgy is ledobja tavasszal), ekkor fertőződhet a szár, a gyökérnyaki rész, amelyből tavasszal a kártétel kialakul. A "Bővebben" gombra kattintva további képek láthatók a tünetekről.

 


A kis káposztalégy (Delia radicum) a repce egyre növekvő jelentőségő őszi kártevője. Lárvái (nyüvei) a repce gyökérzetét károsítva gyengítik a növényt, amely így nem tud kellően megerősödni, ezért egy komolyabb lehűlést hozó téli időszakban akár ki is fagyhat. A kártételre utalhatnak az állományban megjelenő, foltokban elszíneződött, antociános növények. A tünetekről és a kártevőről további képek találhatók a "Bővebben " gombra kattintva.